Qué fem


La nostra tasca com a bombers envers la societat

Prevenció

Un dels punts claus de la feina dels bombers es la prevenció, d'aquesta manera s'evita i s'ensenya a evitar mals majors. 

Extinció i salvaments

Es la part més coneguda i vistosa dels bombers, també es la mes perillosa , perquè hi ha determinats escenaris en la que ens hi juguem la vida. 

Formació

Es el punt en el que els bombers no han de deixar mai d'aprendre, noves tècniques, nous elements, noves instal·lacions, nous vehicles...

Prevenció

Amb una bona feina de prevenció ens estalviem la pèrdua de bens materials i vides humanes.

La prevenció comença per un mateix, seguint les normes o les pautes establertes en qualsevol àmbit:

 

  • Codi de circulació per evitar accidents de trànsit
  • Neteja dels boscos i evitarem focs forestals o la seva ràpida propagació
  • Civisme al món rural quan sortim a la muntanya per evitar brutícia que pot provocar incendis
  • Complir normatives domestiques fent revisions de Gas, Electricitat, Aigua, etc
  • La nostra seguretat a la llar amb els estris i feines domèstiques, els medicaments, els animals de companyia, llars de foc etc
  • Seguretat a les empreses, prevenció i riscos laborals, equips de protecció adients, etc
  • Aneu equipats en concordancia amb l'esport que feu i l'època de l'any

 

Un altra feina de prevenció dels bombers, és la de donar consells a diferents col·lectius, a les escoles, als cassals d'avis, etc.

També es fan visites escolars als Parcs de Bombers, i s'explica la funció que fan a la societat, la feina que desenvolupen i la vida dels bombers al Parc, així com ensenyar material i vehicles.

Els Parcs de Bombers més rurals, que en el seu àmbit tenen boscos i gran densitat de vegetació a prop, fan feines de prevenció verificant camins de la Xarxa de camins perquè a l'estiu quan entra en vigor la Campanya Forestal, estiguin nets per la circulació de camions de bombers en cas d'incendi forestal així com mantenir la xarxa d'hidrants en condicions per tal de poder omplir el camions.

Consells de prevenció

Extinció i salvaments

L'extinció d'incendis és la fase més crítica dels Bombers.

L'extinció d'un foc és la fase amb la qual els bombers ens hem de preocupar no només d'extingir el foc, sinó d'evitar la seva propagació, de verificar quina mena de combustible està cremant, de saber si hi ha perills afegits com altres combustibles a prop i de saber quina mena d'agent extintor utilitzar perquè sigui efectiu en aquell foc.

Hi ha moltes maniobres per l'extinció d'un incendi, depenent de la seva tipologia, com potser d'una indústria, d'un habitatge o d'un foc forestal. L'equipació en cadascú d'ells és diferent i els elements a utilitzar també. En arribar el primer vehicle, ha de verificar la magnitud de l'incendi, si hi ha víctimes o persones atrapades, valorar els possibles danys i buscar la maniobra més adient per l'extinció d'aquell foc. Els bombers sempre entren en un incendi per binomis (parelles) o en trios, ja que la seguretat prima per sobre de qualsevol risc.


Hi ha molts agents extintors (aigua, escumes, pols, etc.) i cada foc s'ha d'extingir amb el més adient, ja que si no, podria donar-se el cas que l'incendi empitjori.

L'exemple més quotidià són els extintors que tenim a l'abast, a casa, a l'escala del nostre edifici, a la feina, als centres comercials, etc.

Normalment tenim de dos tipus essencials, de pols ABC i de CO2 (també anomenat neu carbónica).

 

  • El primer és de pols nomenat ABC i s'utilitza principalment en focs que generin brasa, com fusta, cartó, roba, etc.
  • El segon conté un gas (diòxid de Carbono) que en sortir del recipient surt a una temperatura molt baixa, per això la llança de l'extintor és com una mena de trompeta, per no cremar-nos les mans. S'utilitza normalment en focs de tipus elèctrics com aparells electrodomèstics, cables amb corrent, etc. Hem de tenir molt en compte que no s'aconsella utilitzar els extintors de CO2 en ambients tancats.
  • L'aigua és l'agent extintor per excel·lència i el més conegut, s'ha de saber en quins casos utilitzar-la i sempre ha de ser tan polvoritzada com sigui possible.

 

Els Salvaments són una de les feines més importants que fem els bombers, per això disposem de material per efectuar rescats.

Per rescats més tècnics, hi ha grups especialitzats que s'activen per aquestes tasques.

Els bombers que fan rescats a la muntanya i rescats aquàtics són els GRAE (Grup d'Actuacions Especials) i tenen diferents bases per cobrir tot el territori.

Actualment, les unitats de muntanya i les de rescat aquàtic estan diferenciades, però ambdues tenen la denominació comuna de GRAE.

Els experts submarinistes es concentren en una base a Cerdanyola. Les unitats especialitzades en rescat de muntanya i llocs de difícil accés tenen la base als parcs professionals de Cerdanyola, la Seu d’Urgell i Olot, i als parcs de voluntaris de la Pobla de Segur, Camprodon i Vielha.


Video d'utilització d'un extintor Video de com apagar una paella encesa

Formació

La formació continuada és l'essència de la qualitat de treball dels bombers

Els bombers, hem d'estar en formació continua per estar assabentats de les  noves tècniques de rescat, d'extinció, sanitàries, etc.

Els bombers hem de tenir nocions de molts àmbits: l'ISPC

 

  • Formació sanitària per poder salvar o evitar un empitjorament de la vida de les persones a les que assistim.
  • De rescat, coneixent les tècniques bàsiques adients per el salvament de persones animals i bens.
  • Formació en accidents de trànsit, per poder assistir a les persones que han estat victimes d'un accident i poder treure-les sanes i estalvies sense agreujar el seu estat. 
  • Electricitat, per les possibles causes d'un incendi i per la perillosa incompatibilitat amb l'aigua, que és el nostre element principal d'extinció.
  • Hidrodinàmica i hidrostàtica, per saber la necessitat de cabal i/o pressió necessària per cada tipus d'incendi
  • Gas, coneixement de les diferents instal·lacions i conduccions de canonades i els diferents comportaments amb el foc. 
  • Conducció de vehicles, per saber el funcionament de tots els diferents tipus de vehicles que s'utilitzen en les intervencions.
  • Construcció, per saber els diferents elements constructius als edificis o cases singulars i com reaccionen aquests davant el foc a les altes temperatures o al col·lapse per despreniments o per altres causes. 

 

La formació dels bombers es fa majoritàriament a l'ISPC (Institut de Seguretat Pública de Catalunya). Les formacions reglades les fan formadors que són bombers especialitzats en un tema, després també es fa formació als Parcs, en la que es fan pràctiques de tota mena, incloent-hi vehicles especials, en els que ens desplacem al Parc de referència on hi hagi aquests vehicles, com pot ser el Furgó de salvaments, el camió nodrissa, el camió escala, el furgó de risc químic, etc.

Incendis forestals

Els incendis forestals que ens venen en un proper futur


Documental sobre els incendis  forestals de nova generació

Incendis de 6ª generació

  Video presentació del cos deBombers

Que fan els bombers

videos corporatius que ensenyen el Cos de Bombers

BOMBERS I BOMBERS II
Share by: