Quan vagis a la muntanya...

Quan siguis a la muntanya has de tenir cura sempre de portar roba adequada a l'estació de l'any que vas. Mirar també el temps meteorologic i no anar mai sol.
muntanya

Ara et donarem una serie de consells per seguir.
Parla-ho amb els teus pares i amics i poseu-los en pràctica.
Sempre has d'estar atent a les indicacions dels pares o monitors.

 • robaVes sempre equipat i amb roba de recanvi, sempre porta una prenda d'abric encara que sigui estiu.
 • motxillaPorta una motxilla adequada a la sortida que facis, ni gran ni petita. Al mercat hi ha de diferents mides, tria la mes encertada a les teves capacitats.

 • bota El calçat és molt important. Depen de l'excursió que facis i pel tipus de recorregut necessitaras unes botes més o menys fortes per anar pels diferents camins o per fer gimpada o escalada. Els mitjons han de quedar ajustats als peus, si quedan grans et faran petites ferides als peus i no podras continuar.
  esquis A la muntanya sempre has de vigilar la meteorologia i les indicacions. No vagis sol, i si esquies, no surtis de la pista o dels llocs marcats com a segurs. Has de portar sempre una assegurança o estar federat per si pateixes un accident.

 • solSempre posat crema solar per la cara i els braços, el sol a la muntanya pot cremar més que a la platja.

 • focSi veus fum o foc pel bosc o la muntanya, truca de seguida al telèfon d'emergències 112 i digues-ne la teva situació. Fuig en direcció contraria al foc i compte amb el fum.

 • frontalPorta sempre un frontal o llinterna, mai saps si és pot fer de nit o et pots perdre.
 • mapa Procura portar un mapa de la zona per la que vols anar, recorda sempre la situació d'on surts i el lloc que vols arribar. Deixa sempre dit a algun amic o a la familia el lloc on vols anar i el temps estimat de tornada.
 • tormentaEn cas de tempesta o pluja, refugieu-vos en un lloc parapetat i mai sota un arbre que estigui sol o a prop d'una línia electrica d'alta tensió.
 • cruz rojaEn cas d'accident a la muntanya:
  mantingueu la calma i truqueu al teléfon d'emergències 112.
  Heu de ser precisos en els missatges que dieu, lloc de l'accident, nombre de persones accidentades, edat, situació i estat del/s accidentats, si esta ferit, conscient, si hi ha sang, si respira be, malament o no respira, i a poder ser, explicar les condicions del terreny i meteorológiques del moment.

 

RECORDA:
112 bombers
TELÈFON D'EMERGÈNCIES